Olajfogyasztás megugrott az olajcsere után

2007.05.08. 13:54

Váltsak olajat?

Kedves Olajdoki!

1.) Kérem szíves tájékoztatását arra vonatkozóan, hogy a 0W-40 és 0W-30 viszkozitású motorolajok milyen külső hőmérséklet tartományban használhatók.

2.) Új autóm (2003, E46 330i) első 18000 km-e alatti átlagos olajfogyasztása 0,14l/1000km volt 80-85% rövid városi utak és 15-20% országút ill. autópálya használat mellett. 18e km-nél került sor az első olajcserére, 0W-30-as viszkozitású olajat töltöttek bele márkaszervizben. Az óta eltelt 17e km mely során - de mondhatom kezdettől fova folyamatosan mind máig -az olajfogyasztás a fent említett eredeti érték közel 2,5-szeresére változott, változatlan üzemeltetési körülmények mellett! Mivel sajnos nem tudható,hogy gyárilag milyen olaj volt a motorban, csak annyit tudok, hogy vagy a "0"-val(?), vagy a "30"-cal(?) - remélem mind kettővel azért nem - "szakítanom" kell! Szeretném megismerni az Ön véleményét arra vonatkozóan, mi állhat az említett változás hátterében!

3.)Szilárd nevű, 97-es SWIFT-jét 5W-40es olajjal használó levélírónak írt javaslatai között olvastam: ..."és a származást ellenőrizd a flakonon is." Kérem szépen, írja meg nekem miként lehet a származást megnyugtatóan a flakonon ellenőrizni!

Köszönöm:

István

Kedves István!

1. Mindkét említett viszkozitású olaj -40 ºC hőmérsékletig szivattyúzható alsó határértékként. Felső külső környezeti határérték nincs, lévén a motorban 100 ºC feletti hőmérsékletek átlagosnak mondhatóak, amit az olajnak el kell viselnie.

2. Miután nem tudom milyen olaj van az autóban, így csak viszkozitás, és műszaki meghibásodás oldalról tudom megközelíteni a kérdést. A SAE 0W-30-as olajat nem meglepetés, hogy megcsipkedi az autó. Miután semmi nem szól ellene, hogy magad vidd a következő olajcserére a kenőanyagot, azt javasolom, használj SAE 5W-40-es olajat BMW Longlife-98-as minőségűt. Ha ettől sem változik a probléma, akkor át kell nézetni az autót. Keress egy rendes szerelőt, ha kell, én is tudok segíteni.

3. A flakon hátoldalán feltüntetik az olaj gyártásának helyét, azaz a származási országot, várost, címet. Ezen felül még megtalálhatóak az importőr adatai is. Ha ezek megtalálhatóak, akkor az picit megnyugtató.

Üdv:

Olajdoki