2006-os Avensisbe olaj

2007.05.09. 21:20

Szerviz nem töltötte bele az 5W-50-est

Kedves Olajdoki!

Tavaly vásároltam a gépkocsit (2006-os Toyota Avensis 2.2 D4D Sole Elegant) újan, hamar elérkezettt a 15.00 km-es szervíz. Előtte nem vittem olajcserére, mert a szervízes kifejezetten lebeszélt róla. Régi rossz szokásom, hogy szervízbe én viszem az olajat, sok hezitálás után a Mobil1 5W50 Rally Formula olaj mellett döntöttem. Nagy meglepetésemre azonban a váci Toyota szervíz nem fogadta el az általam vitt olajat, mondták, hogy beleteszik, de akkor ez garanciavesztéssel járhat, ha a jövőben motorprobléma merül fel. Akkor beleegyeztem, hogy az ő olajukat tegyék az autómba, és meglepődtem, amikor a számlán 5W40-es Shell Helixet láttam kiszámlázva. A közelmúltban ismét szervízbe vittem az autót, Hódmezővásárhelyre, ahova nem vittem olajat. Igazából akkor lepődtem meg, amikor kiderült, hogy itt alapból a Mobil1 5W50-es olajat teszik az autóba. Kérdésem: ez az olaj megfelelő e az autómba vagy ajánlana e mást? Ismerőseim közül sokan javasolták a Castrol GTD Magnatec olajat.

Köszönöm!

Kedves Levélíró!

Ön aztán igazán közelről tapasztalhatta meg, amikor az üzleti érdek felülemelkedik a műszaki elváráson és a tisztességes kereskedelmen. Dehogy veszti el a garanciáját, ezzel csak a gyanútlan autósokat csapják be. Ha az olaj tudja a motorhoz előírt minőségi előírásokat, kötelező beleönteniük az autóba, különben egy jópofa EU pert lehet a nyakukba akasztani. Esetünkben az előírt specifikáció ACEA A3/B4, amiből a B4 dízel minősítés vonatkozik a Toyotára.

Olyan márkát használ, amit szimpatikusnak tart. Ebbe nem szeretnék beleszólni, a felsorolt olajok mind megfelelnek az elvárásoknak.

Üdv:

Olajdoki