Piaggio Liberty robogóba hajtóműolaj

2007.06.11. 22:07

Motorolajat hogyan cseréljem?

Kedves Olajdoki!

Van egy Piaggio Liberty 50 2 ütemü robogóm.A hajtóműben cseréltem olajat.A gyári előírás SAE 80w/90 API GL3 vagy azt meghaladó.Én GRO Gear Lube scooter 80w API GL-4 et vettem bele.Ismerősöm megijesztett ,hogy nem igazán tettem jót ezzel.Kiváncsi vagyok a véleményedre leengedjem-e és töltsem fel 80w/90 essel? Volna egy másik kérdésem a motoromban jelenleg motorex scooter 2t olaj van ami nem full szintetikus.Ezután szeretnék beletölteni hozzá ajánlott olajat: Selénia HI scooter 2t-t,ami full szintetikus.Kérdésem,hogy rátölthetem-e vagy leengedjem(bár ez állítólag rizikós, mert levegős lehet a rendszer?!) a régit?

Köszönöm:

Zoltán

Kedves Zoltán!

Nem érzem tragikusnak a helyzetet. Viszkozitás szempontjából nem jelent problémát, ha SAE 80W egyfokozatú olajat használsz SAE 80W-90 helyett, kenőképességük szinte teljesen megegyezik.

Minőségi oldalról megközelítve az API GL-4 mindig jobb választás manuális váltóba, mint az API GL-3, hiszen magasabb minőséget jelent.

Nem tudom a barátod miért volt nyugtalan. Miért nem töltesz utána Motorex olajat? Ha rám hallgatsz, nem cseréled le, főleg nem Seleniára. Ha nem hallgatsz rám, akkor nyugodtan utánatöltheted, nem lesz semmi baja a motornak.

Üdv:

Olajdoki