2007-es Kia Cee'd első olajcseréje

2007.07.02. 22:57
Melyiket válasszam?

Kedves Olajdoki!

2007-es 1,4 benzines Kia Cee'd-em van, az első ajánlott olajcserére szeretném elvinni és keresgéltem is olajat neki. Indulásból azt mondták a szervízben, hogy a hozott olajba késöbb a gyár beleköthet, ha bármi baja lesz a motornak. Így mondjak le a garanciáról, mivel a KIA ezt nagyon komolyan kezeli. Olvasgattam sokat az oldalukon és másnál is volt ilyen, azt hiszem ez csak félrevezetés. Ha megfelel az előírásoknak és bontatlan csomagban viszem oda, akkor létezhet az, hogy késöbb ebből bajom származhat?

Illetve magáról az olajról: a kézikönyv szerint API service SJ, SL vagy jobb, ILSAC GF-3 vagy jobb olaj kell bele (itt jól értesültem, hogy az API SL már kielégíti a GF-3-at, vagy mind a kettő adatnak meg kell felelnie a hozott olajomnak? mert ojat csak Ford-ban találtam), emellett ajánlott az 5w30. Jól olvastam valahol, hogy a 30 az csak +35 oC-ig használható? Nemsokára nyaralni megyek Korzikára és ha ott 40 fok lesz, ami elképzelhető, akkor álljak vele árnyékba és hagyjam ott?:) Mellékesen a szervíz 10w40-est akar bele tölteni a sajátjából.

Én kinéztem magamnak olajat, maximum elmegyek egy másik szervizbe, ha Ők nem hajlandóak. A kérdés, hogy ezek megfelelnek-e az előírásnak.
1. Elf Solaris RNX 5w30
2. Esso Ultron ESP Formula P 5w30 vagy ultron 5w40
3. Mobil 1 ESP Formula 5w30
Illetve a mostani akciós ára miatt: Castrol TXT Softec SAE 5W-40?

Kérem írja meg, ha valamelyiket nagyon nem ajánlja, illetve, ha van tippje mit lenne érdemes. Bocsánat, hogy hosszú lett.

Köszönöm:

Atyóka

Kedves Atyóka!

Nagyon utánajártál a kérdésnek, és rengeteg igazságot leírtál:

1. Valóban csak a saját olaját tolja a márkakereskedés, hiszen ez a jól felfogott anyagi érdeke.

2. Ha SAE 10W-40 olajat használnak, akkor Te már most sokkal többet értesz a helyes kenőanyag kiválasztásához.

3. Menj csak másik szervízbe, de ott sem biztos, hogy könnyebb lesz.

4. Valóban az Ilsac GF-3-t az API SL minőséggel lehet párhuzamba hozni.

Az összes általad felsorolt olaj megfelel az autódba, ám amit akciós árnak hiszel, az nem az, csak a sok különböző importőr által agyonkevert olajpiac eredményezte stabilan olcsó ár. Válassz valamelyik SAE 5W-30 viszkozitású olaj közül.

Üdv:

Olajdoki