1,5-ös Civicbe olaj

2007.07.03. 14:25
Rosszat öntöttem bele?

Kedves Olajdoki!

A problémám a következő: 1.5-ös Honda Civicem gépkönyve API Service SG vagy SH jelzésű olajat ajánl. Én viszont SHELL HELIX ULTRA API SL/CF jelzésű olajat öntöttem bele. Mire számíthatok? Károsítja ez a motoromat? Helix Ultrából létezik SG vagy SH jelzésű?

Köszönöm:

Péter

Kedves Péter!

Az API teljesítmény szintek az idő során változtak. 1930-ban a megalapításkor a benzin üzemű gépjárművekhez kiadták az API SA szabványt, ami néhány alapvető vizsgálatot takart. Az idő haladtával a környezetvédelmi és technikai követelmények szigorodásával újabb és újabb vizsgálattal és előírással bővült az aktuális minősítési szint, megjelent az SB, SC, SD, SE, SF, mire elérkezett a fejlődés 1993-hoz, amikor kiadták az SG, majd 96-ban az SH szabványt az aktuális műszaki elvárások fényében továbbfejlesztve a követelményszintet a kenőanyagok felé.

Ám itt nem állt meg az élet, jött az SJ, SL, SM, és most már hamarosan érkezik, ha jól tudom, az SN. Ebből láthatod, hogy minél messzebb jutunk az ABC-ben, annál magasabb követelménynek kell megfelelni a motorolajnak olyannyira, hogy már csak minimum SJ szintnek megfelelő minősítést ad ki új terméknek az API, és az előtte lévőket visszavonta.

Használd bátran a korszerűbb, jobb és belevalóbb API SL minőségű olajat.

Üdv:

Olajdoki