Új Suzuki SX4-be 10W-30-as

2007.07.05. 22:12
Kánikulában is védi a motort?

Kedves Olajdoki!

Most vettünk egy Suzuki SX4-est, vadonat új 1.5-ös benzinest, a család szeme fénye.A gyári utasítás szerint SAE 10W-30-as a motorolaj viszkozítása, ami nekem azért furcsa mert most júliusban, kánikulában egy 0-km-es bejáratós autónak 35-37 fokos hőségben szerintem már elég híg, és félek, hogy ez káros lehet a motornak.Nem is megyek vele csak kora reggel,szóval viszonylag hűvösebb időben, amúgy még csak 200km- van az autóban.Neked mi a tanácsod, jogosan aggódom, esetleg cseréljem le 5W-40-esre minél előbb, ha az idő nem enyhül?

Köszönöm!

Kedves Levélíró!

Ha nekem lenne ilyen autóm, nem az olaj viszkozitása miatt aggódnék, sokkal inkább a minősége aggasztana. A SAE 10W-30 viszkozitású olajokat bátran lehet használni télen-nyáron mindenféle megszorítás nélkül - 25ºC és +45ºC között, amely szélsőségek valljuk meg csak nagyon ritka jelenségek kis hazánkban.

A minősége már sajnos jobban megkérdőjelezhető, mert a Suzuki első feltöltésű olajának kiválasztásakor nem feltétlenül a minőség dominált, hanem az ár, így Távol-Keletről cipelik az olcsó olajat hazánkba is. Ha lecserélném SAE 5W-40 viszkozitású szintetikus olajra, akkor ez lenne az oka.

Üdv:

Olajdoki