92-es Unóba motormosó adalék

2007.07.18. 23:31
Vagy inkább váltsak jobb olajra?

Kedves Olajdoki!

Egy1992-es Fiat Uno 1.7 Dízel autóm van.(Nem egy mai darab). Ismerősöm ajánlásával GM 10W40-es olajat használok évek óta. Most voltam olajcserén és a szerelő azt mondta,hogy vegyek motormosó adalékot,mert nagyon piszkos és sűrű az olaj,amit leengedett. Én úgy tudtam,hogy a dízel autóknál egyébként is piszkosabb a leeresztett olaj. Vegyek adalékot bele(amiről sokan lebeszélnek),vagy van jobb olaj,ami nem piszkolódik el ennyire 8000km alatt?

Köszönöm:

Edit

Kedves Edit!

A szerelő azért mondta, hogy ki kell tisztítani a rendszert, mert bizony az olajtérben sok szennyeződés és lerakódás gyűlt össze. Ennek oka, hogy az égésfolyamat során az égéstérben nagy mennyiségű szilárd részecske keletkezik, amit egy szerény képességű motorolaj csak korlátozott mennyiségben tud magában lebegtetni, a többi lerakódik.

Ezen lerakódások eltávolítására használandó a motortisztító adalék, ami a közhiedelemmel ellentétben nem teszi tönkre a motort.

Ha más, jobb minőségű motorolajra térsz át, az olaj valószínűleg még koszosabb lesz, (a motor tisztább) de ez a tény önmagában nem befolyásolja a kenőképességet, ha betartod az előírt olajcsere periódust.

Üdv:

Olajdoki