96-os Mercedes Vitóba váltóolaj

2007.08.09. 19:18
Milyet javasol?

Kedves Olajdoki!

A kérdésem egy 96-os 2.3as Mercedes Vito 110D-re vonatkozik. Az autómban váltó olajat szeretnék cserélni, mert tudomásom szerint régen volt, és úgy érzem, hogy kicsit nehézkes is a váltás vele. Egy nem márkaszervízben azt mondták, hogy 80W-90es API GL1-5 szabványú olaj kellene bele. Gyárilag azt hiszem Castrol Dynadrive 80W-90est tesznek a váltóba, de ezt csak 25literes hordóban lehet kapni. A kérdésem az az lenne, hogy Ön milyen olajat javasol az autóba, és van e értelme 75W-90es olajat beletenni, illetve lehet e ennek valami hátránya, veszélye. Ezekkel az API szabványokkal sem vagyok teljesen tisztában. Ha 5 szabványú olajat rakok bele, az kielégít mindent?

Köszönöm:

Minkó István

Kedves István!

Jó hírrel szolgálhatok, mert egyáltalán nem bonyolult a választás. A manuális váltóba használhatsz SAE 80W, 80W-90, 75W-90 viszkozitású olajat egyaránt, csak a pénztárcád szabhat határt a kiválasztásnál.

API minősítéssel kapcsolatban az API GL-4 megléte fontos, mert az vonatkozik kézi kapcsolású, szinkronizált váltókra.

Ha ragaszkodsz a Castrol márkához, ne a fantázianevet keresd, hanem a viszkozitási értéket és a minőséget tartsd szem előtt.

Természetesen lehet megfelelő olajat kapni 1 literes kiszerelésben (még Castrolt is) a piacon, gyakorlatilag bármelyik autósboltban, benzinkúton, interneten.

Üdv:

Olajdoki