BMW motor hajtóműolaja

2007.10.19. 16:31

A gyári XO csak 25 literenként kapható

Kedves Olajdoki!

Van egy 2005-ös évjáratú BMW motorkerékpárom. Az lenne a kérdésem, hogy a gyárilag előírt CASTROL SAF-XO hajtóműolajat, milyen más márkájú és tipusú olaj tudná helyettesíteni? Ez az XO csak 25 literes kiszerelésben kapható és baromi drága! A kezelési utasítás nem ír előírást, minőséget csak annyit, hogy ez kell a kardán végén levő szöghajtásba.(hipoid fogazású) Talán csak ez az olaj bírja ezt a nagy terhelést???

A nyomatékváltónál már az szerepel előírásként, hogy legyen GL-5 minőségű és SAE 75W-90 viszkozitású. Gondolom ide már bármely olaj megfelelő amely teljesíti az előírásokat. Kérlek ebből is tüntess fel egy pár márkát és tipust!

Köszönöm:

Gyuri

Kedves Gyuri!

A Castrol SAF-XO leginkább abban különbözik a versenytársaknál is kapható hajtómű-olajoktól, hogy valóban ez a gyári első feltöltés, így rendelkezik a BMW jóváhagyásával. Ez nem mondható el más olajra. Ettől függetlenül van még jó néhány olajtársaság, amelyik gyárt hasonló kenőanyagot, amiből néhányat javasolok:
Total Transmission BM 75W-90, Motul Motylgear 75W-90, BP Energear SHX 75W-90, Liqui Moly 75W-90, Mobil Mobilube 1 SHC 75W-90.

A lényeg, hogy a hajtómű olaj lehetőleg SAE 75W-90 viszkozitású legyen, és feltétlenül meglegyen az API GL-5 elfogadása.

Üdv:

Olajdoki