Nissan Primera olajcsere-intervallumai

2007.10.24. 17:44

Lassan már 4 éve használom

Kedves Olajdoki!

Lassan négy éve használom Nissan Primerámat (1999 1,6 16v benzin 125000 km), igyekeztem mindent megadni neki szürők, olajak stb. és ezt ő az üzembiztonságával meg is hálálta. Nem tudom viszont, hogy milyen periódusonként (idő vagy futott teljesítmény) kell cserélnem benne a váltó, kormányszervó és fék olajat, illetve milyen minőséget vásároljak bele. Eddig még nem cseréltem egyiket sem - lehet hogy még gyári feltöltés - a szint megfelelő és gond a szerkezetekkel nem volt, így nem kelett hozzá nyulnom. Továbbá kérdezném, motorolajként a Mobil 1 0W-40-et használtam már három alkalommal, igazán meg vagyok elégedve vele pl. olaj fogyasztás=0. A beszerzési forrásaim viszont kimerültek, a következő olajcsere közeledik, gond e az hogy Valvoline Durablend 10W40 félszintetikus olajat használnék a következő cserénél (most ehhez jutok hozzá olcsón), illetve befolyásolja-e majd a fogyasztásomat??

Köszönöm:

Nagy Géza

Kedves Géza!

Lebeszélnélek arról, hogy egy SAE 0W-40 viszkozitású, szintetikus prémium olajról áttérj egy jóval alacsonyabb minőségű, félszintetikus kenőanyagra. Természetesen nem a márkáról beszélek, mert a Valvoline is gyárt nagyon komoly minőségű olajokat, így a SynPower olajokat, amik között van SAE 5W-40, 0W-40 vagy 5W-30 viszkozitású egyaránt. Inkább az utóbbiak közül válassz, ha teheted.

Az olajfogyasztás egy apró kis jel, ami legtöbbször műszaki meghibásodás biztos előfutára. Nem olajfüggő, így a te esetedben bármit önthetsz a motorba, változatlan marad a jelenlegi állapot.

A manuális váltóba SAE 75W-90 vagy 75W-80 viszkozitású hajtóműolajat javasolok API GL-4 minőségben és 60 000 km-es csereperiódussal, aminek bizony már régen eljött az ideje. Feltöltési mennyiség 2,8 liter.

Ez a csereperiódus vonatkozik a kormányszervó-olajra is, ami esetünkben egy ATF folyadék GM Dexron III minőségben. A szükséges mennyiség 1 liter.

A fékfolyadékot illik 5 évente cserélni, így ez is megérett a váltásra. DOT-4 minőségű fékolaj javasolt.

Üdv:

Olajdoki