Vásároljak olajat az interneten?

2007.11.06. 16:57
Mi okozza az árkülönbözetet?

Kedves Olajdoki!

Az utóbbi időben egyre több oldal jelenik meg interneten, ahol olyan hihetelen áron lehet megrendelni neves cégek motorolajait, hogy az szinte elképesztő. Én Mobil1 5W50-es olajat használok a kocsimhoz. Szervizben 15-20000 , ezzel szemben itt 8-10 ezer forintos áron kínálják elvileg ugyanazt a minőséget.

Tényleg ugyanarról a minőségről van szó vagy csak ez egy átverés. Kíváncsi lennék mi erről a véleménye?

Köszönöm!

Kedves Érdeklődő!

Már jó régen írtam erről a kérdéskörről, így tényleg nem árt egy kicsit felfrissíteni a témát.
Először is, leszögezhetjük bátran, hogy az olaj - esetünkben ExxonMobil - ugyanarról a futószalagról jön le, ugyanaz a recept, a csomagolás, akár itt, akár ott veszed meg.

Az árkülönbség az értékesítési csatornák sokszínűségéből ered. A Mobil a 90-es évek végén súlyos forintmilliárdokkal hatalmas terjeszkedésbe kezdett az autószalonok világában. Szervizenként akár 10 millió forintot és többet is fizetett előre egy 5 éves szerződés fejében. Ilyen összegeket csak drága olaj tud kitermelni az olajtársaságnak, így hamar elszaladtak az ajánlott fogyasztói árak. Ez megfigyelhető volt még számos cégnél, Castrol, Shell, OMV stb.

2002 után sok fiatal vállalkozó a szabad kereskedelemre alapozva Európa más országaiból raklapszám kezdték hozni országunkba az ismert olajokat, és mélyen az akkori és a mai fogyasztói árak alatt kezdték el azokat árulni. Ennek az eredményét látod az interneten is. Ma megkaphatod ugyan azt az olajat gyakran több ezer forint/liter árkülönbséggel is. Érdemes odafigyelni.

Üdv:

Olajdoki