2002-es, 1,2-es Octavia motorolaja

2008.01.18. 19:58
Öt kérdés, öt válasz

Kedves Olajdoki!

Címbeli, 101 LE-s, normál használat mellett 46.000 km-t futott benzines autómba keresek motorolajat. Az a korábbi tanácsokat olvasva világos, hogy 1. helyen SAE 5W-40 viszkozitású, VW 502 00 vagy ACEA A3/B4 minőségű motorolaj a javaslat, amit 15 000 km-enként vagy évente kell cserélni.

Pár kérdésem lenne, elnézést, ha nagyon „laikusak”.
1. Honnan tudható meg, hogy a fenti minősítéseknek megfelel-e egy motorolaj; ráírják a flakonra, vagy esetleg máshol kell utánanézni?
2. A minősítéseket úgy kell érteni, hogy pontosan ez legyen a besorolás, vagy ezek csak egy minősítési tartomány szélső pontját jelöli meg, amitől pl. felfelé/lefelé minden minősítésű olaj jó?
3. Van-e Ön által ajánlott gyártó; van-e tudásbeli, minőségbeli különbség, utántöltés esetén összeférhetetlenség az egyes neves márkák között azonos viszkozitás, paraméterek, minősítés esetén? Szimpátia alapon talán a Mobil-ra, Shell-re, Agip-ra, Castrol-ra, Aral-ra, BP-re szavaznék, de mit mondana pl. a MOL, OMV termékeire? Bár látom, hogy itt a honlapon Total virít a reklámsorban...
4. Tavaly a maszek szervizre bíztam a választást (mindig oda megyek), és a kategórián belül viszonylag olcsóbb, általuk jól beváltnak mondott 5W-40-es Esso-t tették a kocsiba, de ezzel jóval hangosabban ment. Ezért is kérdeztem a 3. kérdést, mert a hangosabb járás valóban nem a képzelet szüleménye.
6. Utolsó kérdésem: Ön szerint hol érdemes olajat venni ár és megbízhatóság szempontjából (ma már mindent hamisítanak, csalhatnak, tisztelet a kivételnek). Hipermarket, nagy autós üzlet (Láng, Bárdi, Unix), benzinkút? És a saját hálózat nélküli márkákat, pl. Aral, BP?

Köszönöm:

TP

Kedves TP!

Valóban SAE 5W-40 viszkozitású, VW 502 00 vagy ACEA A3/B4 minőségű motorolajat a javaslok.

1. Minden esetben feltüntetik a komoly gyártók a flakon címkéjén elől, vagy hátul, hogy milyen minőségnek felel meg az adott kenőanyag.
2. Második kérdésedet nem értem pontosan, de ha jól gondolom, akkor a válaszom, minden minősítés (pl.: VW 502 00) pontos vizsgálati folyamatokat, kritériumokat foglal magában, amit teljesítenie kell az adott kenőanyagnak, csak akkor kapja meg az elfogadást. Jobbat (VW 504 00) lehet használni az esetek 90 %-ban, rosszabbat (VW 500 00) nem érdemes.
3. Mint látod, a Total a szponzor. Véleményem természetesen van, sőt az én autómban is van olaj a kedvenc olajtársaságomtól. Természetesen vannak különbségek az egyes gyártók olajai között, de ezek normál használat közben észrevehetetlenek. Itt most nem a marketingről beszélek. Adott viszkozitáson, és minősítésen belül keverhetőek az olajok, az Aral a MOL-lal, stb.
4. Ez a Te tapasztalatod, de szerintem nem olajhiba.
5. Ez a legnehezebb kérdés, amire nem is tudok igazán válaszolni. Talán a nagy autóalkatrész-kereskedő cégek kínálata a legmegbízhatóbb, bár itt is van kivétel.

Üdv:

Olajdoki