W jelentése ásványi és szintetikus olajnál

2008.02.02. 11:12

Mi a különbség?

Kedves Olajdoki!

Mi a különbség azonos "W" esetén az ásványi a fél illetve teljesen szintetikus olaj között?

Köszönöm:

Lacó

Kedves Lacó!

Nekiálltam részletesen kifejteni, egyes szabványokat kielemezve, de a felénél rájöttem, hogy semmi értelme az egésznek, a végén már én sem értettem, amit leírtam. Majd rájöttem, hogy két dolgot is jelenthet a W betű:
1. Egyszerűen levezetve az ásványi, félszintetikus és szintetikus olajok között alapvetően a terhelhetőség, élettartam és adalékolhatóság tekintetében van különbség a szintetikus javára. Hiába teljesíti egy ásványi olaj is pl. VW 505 00 dízel előírást, mégis jobb választás egy szintetikus, vagy félszintetikus kenőanyag, hiszen az olajcsere ciklus végén jelentősen jobbak az utóbbi olajok paraméterei. A VW vizsgálat csak egy bizonyos minimum szintet ír elő, amit túl lehet szárnyalni kicsit is, meg nagyon is.
2. Ha a viszkozitás W betűjére gondoltál, akkor egyszerűbb a történet. Minden olaj tartalmaz viszkozitásmódosító adalékot, amivel adott motorolaj folyósságát lehet befolyásolni. Így lehet azonos viszkozitás mellet (pl. SAE 10W-40) akár ásványi, félszintetikus, vagy szintetikus az alapolaj. A kettő független egymástól.

Üdv:

Olajdoki