2006-os C-Corsa olajcseréje

2008.03.27. 19:21

Castrol 5W-30 vagy 10W-40?

Kedves Olajdoki!

Opel Corsa C 2006os évjáratu kocsim olajcserés (32000km van benne). Olajat akarok venni hozzá, és azt állitják hogy a gyári Castrol 5W-30 olaj nem jo bele mert utánna kell önteni mindig.... Egy másik illető azt állitja hogy Castrol 10W-40 kell bele mert megakadályozza azt hogy na egye.... Most az a nagy kérdésem hogy, melyik az igaz...?

Köszönöm:

Zsolt

Kedves Zsolt!

Leveledet olvasva úgy érzem elpocsékolt idő volt az elmúlt év és hónapok zöme, amit azzal töltöttem, hogy megpróbáltam elmagyarázni a minőség és viszkozitás fontosságát, azok sorrendjét egy motorolaj kiválasztásánál.

Kezdjük az elején. Az Opel-motorok új generációjához benzines erőforrás esetén GM-LL-A-025 specifikáció, míg dízeleknél a GM-LL-B-025 elfogadás az előírt! Miután elmulasztottad megadni a motor típusát, így választhatsz a kettő közül.

A Castrol EDGE 0W-30 az a motorolaj, ami teljesíti mindkettőt, így ezt ajánlom. Nincs sem SAE 5W-30, sem SAE 10W-40 viszkozitású motorolaja a Castrol olajtársaságnak, ami megfelelne a gyári minőségi követelményeknek.

Az olajfogyasztás bizonyos határig természetes következménye a motor működésének. Ezt befolyásolja a konstrukció, a használat, a motor állapota, a kenőanyag-adalék összetétele, és végül a viszkozitása. Kár egy motorolaj használhatóságával kapcsolatban messzemenő következményeket levonni csupán a viszkozitás értékéből.

Üdv:

Olajdoki