2003-as Primera olajai

2008.04.11. 16:31

A minőség az elsődleges

Kedves Olajdoki!

Adott egy frissen vásárolt 2003-as Nissan Primera QG18DE motor, komoly 29.000km-el a "lábaiban", kívül-belül szinte új! Kényeztetni szeretném, a legjobbat adni neki, a minőség az elsődleges, nem az ár!! Hosszú ideig szeretném használni, nem volna baj, ha mindíg jó kondiban lenne a kicsike. Motorolaj tekintetében a gyártó ACEA A2 minőséget ír(na) elő, de mint tudjuk, az A2-t már nem tartalmazza az ACEA. Mit lehet az A2 helyett?? Különféle olajgyártók az A3-at ajánlják fel ehez a tipushoz. Eddig még nem sikerült állásfoglalást kapnom ezügyben a Nissantól eme rövid idő alatt. A nekem már ezeddig jól bevált "M" betűvel kezdődő gyártmányt szeretnék használni, abból is a lehető legjobbat. Mit javasol kedves Olajdoki, szintén érdekelne a váltóolajjal kapcsolatos vélemény és ajánlás is.

Köszönöm:

Pali

Kedves Pali!

Az ACEA A2 valóban megszűnt előírás, nincs már érvényben. Helyette az ACEA A3 a mérvadó, de helyettesíthető az A1 és A5 minősítési előírással rendelkező motorolajokkal is.

Bizonyára nem a Meguin kenőanyagait használod, hanem valószínűleg - bár nem "M" betűvel kezdődik - az Exxonmobil motorolajainak egyikével vagy elégedett. Ajánlatom a Mobil 1 5W-50 az autódhoz. 2,9 liter szükséges.

A manuális váltóba SAE 75W-90 viszkozitású, szintetikus hajtóműolajat javasolok. Ideális választás maradva a kedvencnél a Mobilube 1 SHC 75W-90. 3 liter a feltöltési mennyiség. Indoklásra nincs igazán szükség, ezt írja elő a gyártó.
A márkák megadásával nincs problémám, bár valóban nem szoktam kihegyezni csupán egy olajtársaságra az ajánlásaimat.

Üdv:

Olajdoki