2000-es Octaviába 0W-30-as motorolaj

2008.05.08. 17:41

Mi az optimális viszkozitás?

Kedves Olajdoki!

Boldog tulajdonosa vagyok egy 8 eves 20 szelepes, 1.8 turbos, 150 lovas Octavianak (futott 95.000km).

Azt szeretnem kerdezni h On sem ajanlja a 0W30-0W40es olajat, mert a markaszerviz lebeszel rola. Mivel az auto Nemetorszagbol volt hozva es vilageleteben Aral olajjal futott, most is azt szeretnek bele tenni annak ellenere h Magyarorszagon nem elterjedt. Van esetleg Onnek pro illetve cons velemenye ezzel kapcsolatban? Illetve mit gondol mi lenne a legmegfelelobb vizkozitasu olaj a motornak korahoz illetve teljesitmenyehez kepest (amit ki ki hasznalgatok). Ha utalast tenne vagy megemlitene egy markat azt is nagyon megkoszonnem.

Befejezes keppen azt szeretnem meg megkerdezni h tanacsolna e kapcsoloszekreny illetve fekolaj cseret ha a 8 ev alatt sosem volt lecserelve, esetleg tudja e milyen normat keressek a forgalmazoknal mivel a szervizkonyveben nem tertek ki ra.

Köszönöm:

Almayer Tamás

Kedves Tamás!

Az aggodalom nem alaptalan a szerviz részéről. A gyakorlat azt mutatja, hogy magasabb olajfogyást produkál egy közel 100 000 km-t futott motor SAE 0W viszkozitású motorolajjal, mint akár 5W-s, vagy 10W-s kenőanyagokkal. Ha pedig fogy abszolút érthető okok miatt, mint például a résveszteség, az átlag autótulajdonos rohan a szervizbe anyázni, mert sz@r az olaj. Ezt akarják elkerülni.

Szerintem is használj inkább SAE 5W-40 viszkozitású, VW 502 00 minősítésű szintetikus motorolajat. Ilyen az ARAL HigTronic 5W-40.

Javasolom mind a fékolaj (DOT-4 minőségű fékfolyadék), mind a váltóolaj cseréjét (Aral Getriebeöl EP SYNTH 75W-90).

Üdv:

Olajdoki