85-ös Audi 200-ba 15W-50-est töltöttem

2008.05.16. 23:10

Mi lenne a megfelelő olaj?

Kedves Olajdoki!

1985-ös Audi 200 (5 hengeres 2.2 10V turbo benzinmotor) autóm van. Nem lelakott "kőműves-kocsi",vagy szétrúgott gyorsulókocsi, autószerelő, és elkötelezett Audi-buzi lévén nagy becsben - és persze karban- tartom,mind műszakilag, mind esztétikailag. Sajnos korabeli leírások hiányában a gyári előírásokat nem ismerem. Legutóbbi olajcserekor Valvoline Turbo 15W-50 motorolajjal töltöttem fel a kocsit.
Kérdésem az volna,mennyire jár ez az olaj messze a gyári előírásoktól,vagy megfelelő-e az adott gépkocsiba. Ha nem egészen megfelelő, a gyár illetve Ön mit javasolna?

Köszönöm:

Misi

Kedves Misi!

Érdekes számomra, hogy autószerelő lévén hipermarketben vásárol motorolajat. Információm szerint a Valvoline Turbo 15W-50 csak ott kapható, a normál kereskedelemben nem. Persze azt nem lehet kizárni, hogy valaki a fő importőr mellett behozta az országba, és a hagyományos piacon teríti. Végül is nem a csatorna a lényeg esetünkben.

A választott motorolaj véleményem szerint jó, a Turbo nem egy őskövület a motorolajok között, hanem aránylag friss minősítésekkel bír, ha jól tudom SJ/CF, ACEA A3/B3. A gyár szerintem a '80-as években SAE 15W-40 viszkozitású ásványi olajat használt, API CE vagy CD minőségben.

Üdv:

Olajdoki