3500 km után alig olajos a nívópálca

2008.06.17. 12:16
2005-ös Fabia vs. Edge Sport 0W-40

Kedves Olajdoki!

3 éves 1.4 74 kw motorral szerelt Fabiámba Castrol Edge Sport 0W40-es olajat öntöttem, és a 3.500 km-rel ezelőtti optimum szinthez képest most éppen csak hogy beleér a nívópálca az olajba. Ennyit megevett volna a kocsi? Ez normális? Mostanában egyre többet használom csak városban, és rövid távon. Az autó 32.000 km-t futott. Kicsit izgulok a dolog miatt...

Köszönöm:

Uzonyi Árpád

Kedves Árpád!

Szokatlanul magas ez az olajfogyasztás, amit még a városi használat miatt esetlegesen megnövekedett veszteségek sem magyaráznak. Ha kizárható a külső tömítetlenség, azaz nem áll olajtócsa reggelente az autó alatt, akkor a hiba oka az égéstér felé való résveszteségekben keresendő. Mint az esetek 99%-ában, itt sem az olaj a ludas, hanem valamely műszaki meghibásodás.

Javasolom, hogy keressen fel egy szervizt, ahol megnyugtató választ kaphat a problémára, és javaslatot annak megoldására. Megelőzendően egy jó tanács, ha a segítségnyújtás kimerül abban, hogy egy vastagabb olajat - pl. SAE 10W-40 - ajánlanak, akkor köszönje meg a hasznos tanácsot, és menjen máshova, ahol érdemben is hozzá tudnak szólni egy alapos átvizsgálás után.

Üdv:

Olajdoki