A hideg motort pörgetve is kímélhetem?

2008.06.20. 18:08
Csodaadalékok és az igazság

Kedves Olajdoki!

Kérdésem az lenne, ön szerint mennyire hatásosak az olyan adalékok, amelyekkel a motorolajhoz adagolva jelentös kopáscsökkenés érhetö el. étezik olyan, hogy az ilyen adalékok teljesen hideg motort is megkimélik a jelentös kopásoktól a nagy fordulatszámtartományokban is?! amiröl én hallottam 1literhez - 50ml, az ára 20ezres kategória/Liter

Köszönöm!

Kedves Levélíró!

Ritkán szoktam adalékokról írni, mert feleslegesnek tartom felkorbácsolni a marketinggel és áltudománnyal teletöltött fejű emberek érzelmeit.
Az olyan motorolaj-adalékokról, amelyekről te is érdeklődsz, nem túl jó a véleményem. Hosszú oldalakon lehet nyomon követni, hogy milyen csodálatosan beépülnek a fémbe, bevonatot hoznak létre, vagy valamilyen kémiai reakció útján fejtik ki hatásukat, ami szép és jó, és többségük nem átverés, hiszen a súrlódást tényleg csökkentik. Ám ez önmagában még nem minden.

Arról már nem szól a fáma, hogy milyen egyéb kölcsönhatások indulnak el a motorolaj adalékai és az extra adalék között, amit értelemszerűen nem vizsgál a gyártó cég, hiszen akkor a legtöbb esetben kidobhatná az aranytojást tojó tyúkot a többi jószág közé. A mellékhatások számos esetben a motor végét jelentették, sokan fogták már a fejüket az országút szélén.

Általánosságban azt javasolom, hogy csak akkor nyúljunk motortömítő vagy egyéb jótékony hatást ígérő készítmény után, ha nincs pénzünk megjavíttatni a motort, és még néhány ezer kilométert látványos olajfogyás nélkül szeretnénk közlekedni, mielőtt begurulunk a szervizbe.

A mai korszerű szintetikus olajok minden olyan adalékot tartalmaznak, amely szükséges a motornak. Higgye el mindenki. Az olajtársaságok kiélezett versenye a gyári beszállításoknál és a mindennapi életben nem engedi meg, hogy kispóroljanak bármit is, és azt utólag pótolni kelljen.

Üdv:

Olajdoki