Azért eszi az olajat, mert longlife?

2008.07.31. 19:26

Mitől fogyhat egy PDTDI motorban?

Kedves Olajdoki!

Nekem egy 2003-as 1.9 PDTDI 74KW Borám van. Eszi is az olajat, mint minden PD. Két kérdésem lenne. A szerelöm, azt mondta ez azért van mert longlife-os olaj volt benne. Tehát 30000km cserélték, és a fáradt olaj kikezdte a tömítéseket. Igaz lehet ez? Másik kérdésem pedig, hogy hallottam szintén vw tulajtól, hogy ő más vizkozítású olajat használ és jelentősen csökkent az olajfogyasztása. Igaz lehet ez? Jelenleg 5W-40-es olaj van a kocsimban.

Köszönöm:

Imi

Kedves Imi!

Nagy sületlenség, amit a szerelőd mondott, kár is a szót vesztegetni rá.
A PD TDI motoroknál konstrukciós sajátosság, hogy egy kicsit többet csipked, mint néhány más, átlagos motor, ám egyáltalán nem riasztó a tapasztalatok szerinti 1 liter/10 000 km normál, vegyesen vidék és városi használat esetén. Többek szerint a turbófeltöltőnél veszik az olaj, ám nem szabad elfelejteni, hogy az olajfogyás egy normális folyamat, hiszen nincs olyan illesztés a világon, ahol ne szivárogna át néhány csepp a folyékony aranyból.

Ha már váltottál, használd továbbra is normál, azaz 15 000 km, vagy maximum 1 év csereperiódussal a SAE 5W-40 viszkozitású VW 505 01 minőségű motorolajat.

Üdv:

Olajdoki