2008-as Motowell robogó olaja

2008.08.11. 18:09

Sokat futott autóba is méz állagú való?

Kedves Olajdoki!

Egy 2008-as évjáratú Motowell 2T robogó (50cc) tulajdonosa vagyok. A forgalmazó teljesen szintetikus olajat ajánlott bele, amit meg is kapott eddig. Viszont legutóbbi vásárlásomnál egy eladó ajánlotta a félszintetikusat, mivel a motor már nem bejáratós (~2600km van benne), így állítólag már jobb lenne ezt tenni bele, mégpedig a sűrűség miatt (a teljesen szintetikus túl híg).
Az eladó azzal érvelt, hogy több, mint százezer km-t futott autókba is olyan állagú olajat szoktak tenni, mint a méz. Szükségem lenne a véleményedre!

Köszönöm:

Marci

Kedves Marci!

Az eladó gyakorlatilag teljesen hü... az olajokhoz, ami egyáltalán nem ritka, hiszen a kereskedők többsége lusta, vagy túl nagyarcú ahhoz, hogy megtanulja az alapvető műszaki ismereteket.

A motorolaj folyékonyságának nincs köze az alapolajhoz, pl. egy SAE 10W-40 viszkozitású kenőanyag készülhet mind ásványi, mind félszintetikus, mind szintetikus változatban.

A legjobb választás mindig a szintetikus, amit neked is ajánlok. Általában SAE 5W-40 viszkozitásban forgalmazzák robogókhoz a gyártók, ami tökéletesen megfelel.

Üdv:

Olajdoki