Túltöltötték a motorolajat

2008.08.12. 08:37

5500 km után vettem észre

Kedves Olajdoki!

2006. decemberében vásárolt Honda Jazz 1.2 Cool típusú autónk első éves kötelező szervizekor 13000 km volt az autóban. Castrol Magnatec 5w-40 lett beletöltve. Azóta eltelt 7 hónap és most 18500 km-nél járunk, amikor egy rutinvizsgálat során észrevettem, hogy az olajszint drasztikusan megemelkedett, a maximum jel fölött van, nagyjából a duplája. Igaz ami igaz, azelőtt nem néztem sűrűn, hiszen új az autó, az első olajcseréig sem volt semmi probléma ilyen téren. Az autó meg van kímélve, nincs hajtva, vigyázunk rá, hosszú ideig meg akarjuk tartani. Nem a hűtővíz hígítja az olajat, mert annak a szintje nem csökkent. Esetleg nem megfelelő az olaj bele (habár a gépkönyv szerint az előírt olaj API SJ,SL fokozatú)?

Köszönöm:

Kisnémet Csaba

Kedves Csaba!

A motorolaj szintje a belekeveredő üzemanyagtól is kis mértékben nőhet, ha sokat közlekedik városban, ám nem ilyen mértékben, és egy vidéki út után az olajból kipárolog az üzemanyag.

Szerintem a szervizben töltötték túl, csak most vetted észre. Nagy baj nem érheti a motort, de ha zavar, egy kicsit engedj le belőle.

Üdv:

Olajdoki