Hosszú csereperiódus, részecskeszűrő

2008.08.12. 08:38

LL-B025-nek és C3-nak megfelelő olaj

Kedves Olajdoki!

Már korábban is feltettem a kérdést, talán valahogy kikerültem a rendszerből.
Opel autóm van 1.3 CDTI motorral, részecskeszűrővel. A gyári ajánlású olajnak teljesítenie kell a GM-LL-B025 szintet. Én szeretném, ha az autó katalizátora és részecskeszűrője (egyik sem olcsó!) is hosszú életű lenne. Azt olvastam, hogy ez csak az ACEA Cx minősítésű olajokkal teljesíthető.

Kérdésem: tud-e nekem olyan olajat ajánlani, amelyik a GM-LL-B025 és az ACEA C3 elvárásoknak is megfelel, mert én eddig nem találtam. Érdekes módon külföldi fórumokon olvasgatva azt találtam, hogy közvetve maga az Opel is elismeri, hogy a csak GM-LL minősítésű olajok a magas hamutartalom miatt a részecskeszűrő idő előtti elhasználódását okozzák. Mivel ezek a hosszú csereperiódusú vagy a kis hamutartalmú olajok nem az olcsó kategória, ezért jogos elvárás, hogy a kis hamutartalom mellett ki tudjam használni a 30 ezres csere intervallumot is.

Köszönöm:

Imre

Kedves Imre!

Ezzel az anomáliával már én is találkoztam, és ugyanilyen értetlenül álltam a probléma láttán.
Valóban nem tudok róla, hogy lenne elvárás a GM-LL-B-025 vizsgálatok során az alacsony hamutartalomra vonatkozóan. Az SAPS-értékek minél alacsonyabb szintjét figyelmen kívül hagyják, pedig ezzel károsan befolyásolják a részecskeszűrő élettartamát.

Javasoltam már ACEA C3 minőségű, SAE 5W-30 viszkozitású motorolajat ismerősömnek korszerű dízel GM-motorba, de olyat én sem ismerek, amely teljesíti a GM előírást. Ha viszont nem felel meg neki, a márkaszervizben ódzkodnak beleönteni. Igazi 22-es csapdája.

Üdv:

Olajdoki