RAV4-be Castrol SLX-P 5W-40 került

2008.08.26. 18:25

Elég drága, van alternatívája?

Kedves Olajdoki!

Eddig megbiztam a markaszervizben, de a 4honapos Rav4 (dizel, 177le) elso 15ezres olajcserejenel meghokkentett az olaj ara. 4300ft netto/Liter. Amit beletettek: Castrol SLX-P 5W-40. Ez valoban ilyen draga olaj? Valamit ram soztak esetleg? Milyen mas gyartasu alternativai vannak az eloirt minosegnek? Konyv szerint: ACEA 131, API CF-4 vagy CF illetve API CE vagy CD is hasznalhato, ajanlott viszkozitas 5W-30. Ez egy minoseg vagy van koztuk kulonbseg?

Rovid kutatas utan nehezen tudom eldonteni, melyik olajok felelnek ennek meg illetve melyek rosszabbak es melyek jobb minoseguek ennel. Hogyan donthetem ezt el a sokszor csak fantazianevvel ellatott termekekrol?

Köszönöm:

Blero

Kedves Blero!

Ilyen Castrol motorolajjal még nem találkoztam. A viszkozitás nem stimmel, azaz szerintem vagy SAE 5W-30, vagy 0W-30 értékű a betöltött kenőanyag.

A minősítéseket és a viszkozitási értékeket mindig feltüntetik az olajoskanna dobozán. Esetünkben az API előírások már kicsit idejétmúltak, az ACEA pedig rosszul szerepel, mert valószínűleg ACEA A3/B4 minőség az előírás, amiből a B4 a korszerű dízelmotorokra vonatkozó szabvány.

Üdv:

Olajdoki