94-es Mazda 626-ba mégis ásványi?

2008.08.27. 18:03

Szintetikus 5W-30-ast használok

Kedves Olajdoki!

Van egy 1994-es Mazda626 2.0 benzines autóm 235 ezer megtett km-el. (Ha jól emlékszem)Elf Evolution SXR 5w30 szintetikus olajat használok. 10 ezer km-ént cserélek olajat és ez idő alatt 4-5dl körül kell utántöltsek. Az egyik szervizben 10 vagy 15W40 olajat javasolnak olajcserére, mondván ez a most használt olaj a modern autókhoz készült és az én autóm motorjának hosszútávon nem tesz jót és szerintük sok is a 10 ezer km alatti fél liter olajfogyasztás. (Hozzáteszem közel azonos áron számolnák nekem a 15W40-est mint amennyiért én az interneten veszem az említett elf olajat.) Egy másik szerviz teljesen az ellenkezőjét állítja.

Most akkor kinek van igaza? Mi a Te tiszteletteljes véleményed erről? Maradhatok továbbra is a mostani olajnál? Ha nem akkor Te mit javasolnál helyette?

Köszönöm:

Iza

Kedves Iza!

A tévhit, hogy egy idősebb, de nem öreg autóba nem lehet szintetikus olajat használni, nem tudom honnan ered. Sajnos a szervizek egy zavaróan magas részében beszélik le a korszerű motorolajokról a kuncsaftokat, és sóznak rájuk ásványi kenőanyagot, ahelyett, hogy ráznák két kézzel az autótulajdonos kezét, amiért igényes a járművével.
A fél liter olajfogyasztás egyáltalán nem sok, sőt kiváló állapotban van a motor.

Javaslatom az eddig használt olaj.

Üdv:

Olajdoki