Olcsó olajok - biztosan gagyi mind?

2008.12.11. 11:41

Kedves Olajdoki!

Valóban gagyi az olcsó olaj?

A szupermarketekben kapható olajok között (szinte) minden teljesítménykategória megtalálható. Bőven lévén időm (az asszony sokáig válogat), megnéztem az összes apróbetűt. Ha nem alap, hogy mind hazugság, akkor egyrészt ezeket az olajokat francia és angol földön gyártották, másrészt az összes olyan szabványnak megfelelnek, amelynek a márkás olajok. Amiben címke szerint különböznek, az az alkalmazott adalék (ezekben nincs, azokban van) és az ár. Megér a szebb címke és pár milligramm adalék többszörös árat? Biztos, hogy a márkás olajok dobozára írt minden szó igaz?

(Tapasztalat: 1.6 -os, benzines Fiatom most jut el a negyedik olyan olajcseréig (15 ezer km-enként cserélek a 20 ezer helyett, így jön ki az egy év), amikor olcsó olajat kap, kapott. Gond vele nincsen, persze nem száguldozok, csak használom az autót.)

Válaszát, véleményét előre is megköszönöm!

Kedves Érdeklődő!

Nagyon tetszik a kérdése, de nem lehet rá teljesen feketét vagy fehéret mondani. Először is válasszuk ketté a hipermarketekben kapható olajokat. Vannak mindannyiunk által ismert márkanevek (pl. MOL, Valvoline, Castrol stb.), és vannak teljesen ismeretlenek. Nem mondom, hogy az ismeretlen márkanevű, olcsó olajok mind rossz minőségűek, de sokkal kevésbé lehetünk biztosak abban, hogy egy olyan cég, amelyik tegnap még nem volt, holnap pedig ki tudja, létezik-e még, jó minőségű olajat gyárt. Lehet, hogy igen, lehet, hogy nem, én nem a saját autómon szeretném kipróbálni, gondolom Ön sem.

Ha a nevesincs olajokat félretettük, maradnak a márkásak. Itt azt a kérdést kell feltenni, hogy mi az előírás az autójához? Megfelel-e a polcon található olaj az előírásnak? Ha minden kétséget kizáróan igen, akkor minden rendben, vegye meg. Ha valami hiányzik, akkor inkább ne kockáztasson, mert néhány milliliter adalékon igenis sok múlhat.

Üdv:

Olajdoki