Nem jó a részecskeszűrőnek, mégis ajánlják

2008.12.16. 12:34

Kedves Olajdoki!

Tudom, hogy a Ford 1.6 TDCi 110 LE DPF motorja eléggé elterjedt (Volvo, Mazda, PSA, Ford), de a minap egy Ford olajokat (is) áruló cégnél (Cromax) láttam, hogy kifejezetten felhívja a figyelmet, hogy a gyár által előírt olaj nem C3 (tehát nem jó a részecskeszűrőnek). Egyébként a gyár az összes motorhoz a WSS-M2C913B-nek megfelelő olajat írja elő. Szó sincs C3-ról... Akkor most hogy is van ez?

Kedves Érdeklődő!

Annyira meglepett, amit írt, hogy komoly kutatómunkába kezdtünk egy kollegámmal, hogy utánajárjunk. A kapott válaszok nem egészen megnyugtatóak. A dízel részecskeszűrőnek alacsony hamutartalmú olaj kell, ebben mindenki egyetért, de az is tény, hogy az alacsony hamutartalmú olajok nem kompatibilisek minden motorral. Tehát itt egyszerűen az történt, hogy a motornak nem jó az ACEA C-s olaj, ezért hiába kellene a részecskeszűrőnek, nem javasolhatják. Ennek meg is van az „eredménye”: forrásaink szerint sok garanciális részecskeszűrő-csere van ezeknél a típusoknál.

Ha Önnek ilyen autója van, javaslom, hogy az előírt olajat használja, és még a garancia lejárta előtt próbálja meg a részecskeszűrőt kicseréltetni.

Üdv:

Olajdoki