Skoda Octavia 1.6 2008.02 olajfogyás

2008.09.12. 11:47

Tisztelt Olajdoktor!

Idén tavasszal vásárolt Skoda Octavia 1.6-os benzines gépkocsimban kb. 8000 km használat után az olajszintlámpa kigyulladt. A jelzés helyesnek bizonyult, az olajszint a minimum érték alatt volt. A szervizzel konzultálva a megfelelő olajjal pótoltam a hiányt (kb. 7 dl). Újabb 5000 km megtétele után ismét erős olajfogyasztást tapasztaltam. A motortérben szabad szemmel érzékelhető olajszivárgás nincs. Természetes dolog ilyen nagymértékű olajfogyasztás egy új gépkocsinál? Az eddig általam használt autóknál ilyet még nem tapasztaltam. Válaszát előre is köszönöm.

Üdvözlettel:

Tóth Zoltán

Kedves Zoltán!

Esetünkben a külső környezetbe való szivárgás nem észlelhető, a párolgási veszteség ilyen mértéke kizárt, így valószínűleg a belső tömítetlenség felelős az olajfogyasztásért.

Új autó esetén a tömítések állapota kiváló, emiatt az ok a vezetési stílusodban keresendő. Az olajfogyás nem kirívó, a kenőanyagszintet „nehéz” lábbal hamar le lehet fogyasztani az alsó nívóig. Óvatosabban kezeld a gázpedált nem üzemi hőmérsékleten, és az olajfogyasztás is csökkenni fog.

Üdv:

Olajdoki