Nissan Patrol 3.3 TD olajcsere

2008.09.26. 15:36

Kedves Olajdoki!

Van nekem egy '88-as Nissan Patrolom (3.3 TD), ami kb. 8000 km alatt ette meg az olajat a "max" és a "min" tartomány között. Mivel idén tavasszal vettük párommal, fogalmam sincs, milyen olaj van benne.

Annyi sejtésem van még a műszaki oktatás idejéről (ami elég rég volt), hogy akármilyen olajokat nem illik keverni, azért gondoltam rá, hogy inkább cserélnék benne. Milyen olajat javasol egy ilyen öregecske, de még viszonylag jó erőben lévő turbódízel motorhoz? Mondjuk olcsóbb, közepes és "igényes" kategóriában?

Jót tesz a motornak egy átmosás (az autószerelő ilyesmit ajánlott jó pénzért)? Vagy megtehetem-e azt, hogy cserélek most egy olcsó olajra, majd 1-2 ezer km után kicserélem egy normálisabb olajjal? Mivel eléggé füstöl a lelkem erőlködéskor, szükséges ilyen motornak adalékszer?

Válaszait előre is köszönöm.

Tisztelettel:

SGS

Kedves SGS!

Remek állapotban van a motor, ha csak 8000 km alatt fogyasztotta el az olajat. Nincs szükség adalékra vagy bármilyen olcsó olajra motormosás címén.

Használj normális minőségű kenőanyagot, mondjuk a Valvoline MaxLife 15W-40 vagy a Castrol Magnatec 15W-40 valamelyikét. Cseréld félévente az olajat, hidegen kíméld, és még sokáig szépen fog muzsikálni a motor.

Üdv:

Olajdoki