Mennyit lehet menni egy 5W olajjal?

2008.11.07. 13:40

Kedves Olajdoki!

Melyek azok a motortípusok, amelyek valóban igénylik 10-15.000 km-nél a cserét? Mert nagyon gyanítom, hogy sokkal többet lehetne menni a 0-s és 5W-s olajokkal.

Nem csak a márkaszervizek kamuja az egész, hogy garanciális periódusban többször fizettessék meg az olajat? Én egyébként egy 2002-es CTDi-t vezetgetek, 5W-s Mobilt tettem bele, kb. mennyit mehetek így?

Üdv:

Ferenc

Kedves Ferenc!

Hogy mennyit lehet elmenni egy olajjal, az nemcsak az olajtól függ, hanem az üzemeltetés körülményeitől (városi, távolsági használat, utánfutó, vezetési stílus stb.), valamint – és nem utolsósorban – a motor paramétereitől. A 0W, illetve 5W motorolaj-kategóriában léteznek ún. hosszú csereperiódusú olajok (nem mindegyik ilyen!), de ezeket csak olyan motorokban lehet 25-30 ezer (vagy több) km-t használni, amelyeket ennek megfelelően alakítottak ki. Nem írta a pontos típust, de ha egy Honda Civicről beszélünk, sajnos valóban csak 15 ezer km-t mehet vele, sőt, ha az átlagosnál nehezebbek az említett üzemeltetési körülmények, akkor a gyártó csak 7500 km-es olajcsere-periódust enged.

Üdv:

Olajdoki