Hogyan kerüljük el a gagyi olajat?

2008.11.22. 18:43

Kedves Olajdoki!

Nemsokára készülök vásárolni egy vadonatúj Suzuki Swift II-t. A kötelező szervizek viszont már előre is nyugtalansággal töltenek el. Nagyon sok helyről hallottam, hogy igen gyakori az, hogy a kocsikba nevenincs teszkós trutymót töltenek be olaj gyanánt - persze horror pénzért -, az így megmaradt jó minőségű olajat pedig más csatornán értékesítik. Például az egyik Suzuki márkaszervizben beismerten is a legolcsóbb MOL Multiszuper rémséget töltik a vadiúj gépekbe is, sőt, egy márkaszervizben dolgozó ismerősöm éppen nekem kérkedett azzal, hogyan ejtik át a sok „verebet”.

Úgy érzem, jogos az aggodalmam, továbbá nem akarom az új kocsimat tönkretenni efféle etikátlan magatartás miatt. Elvileg egy „civil” számára ez nem probléma, de szeretném, hogy 300.000 km után is még motor legyen a motor. Gondolkodom rajta, hogy a szervizbeli olajcsere után egyből otthon kicserélem a bizonytalan löttyöt olyanra, amit én vásároltam, csak ez több tízezer forint kidobása. Mit tanácsolsz, van más megoldás is?

Tisztelettel:

Zoltán

Kedves Zoltán!

Szerintem az összkép azért nem ennyire rossz, különben a márkás olajokat forgalmazó olajtársaságok már kivonultak volna a piacról, de azért valóban előfordulhat ilyen is. Ha biztosra akarsz menni, azt javaslom, vegyél valamilyen márkás olajat, csakis olyan szabványút, ami a gépkönyv szerint bele való. Telefonálj körbe 1-2 márkaszervizt, mondd meg, hogy az olajat Te viszed a kötelező szervizhez, és szeretnéd, ha előtted cserélnék le. Mondhatják, hogy hozott olajjal nem dolgoznak, meg azt, hogy ettől elveszíted a garanciát, jogilag azonban nem ez a helyzet. Ha tényleg olyan olajat viszel, ami megfelel az előírásnak, nem tagadhatják meg a használatát, és nem vehetik el a garanciát. Hogy mennyire érdekli mindez a szervizt, az már más kérdés, de ha látják rajtad, hogy tisztában vagy a jogaiddal, és ellenállás esetén esetleg még a fogyasztóvédelmet is megemlíted, akkor valószínűleg beadják a derekukat.

Üdv:

Olajdoki