Fagyálló keverési arány

2008.12.17. 10:47

Kedves Olajdoki!

Már többször kérdeztem, köszönöm a gyors válaszokat. G Astrám lassan a 120. ezreshez közelít. Lesz vezérműszíjcsere görgőstül, olaj (Maxlife 10W-40) + szűrő, levegőszűrő, gyertya, miegymás…

A hűtőfolyadék is csereérett. Arra gondoltam, hogy a Maxlife fagyállót veszem bele. Mennyi kell belőle? Úgy tudom 6,5 literes a rendszer. Nem találtam adatokat a hígításra vonatkozóan. 50%-ban lehet? Vagy vegyek egy 5 literest, a többi meg desztillált víz? Ez kézenfekvő, nem kell kevergetni, miegymás. Jó így?

A másik kérdésem a fékfolyadék. DOT 4? Mennyi kellhet belőle? Úgy tudom, egy flakon nem elég…

Köszönöm válaszát!

Üdv:

Laci

Kedves Laci!

Sajnálom, hogy nem adta meg az autó pontosabb paramétereit (hengerűrtartalom, évjárat, üzemanyag típusa, teljesítmény), mert így pont a feltöltési mennyiségekre nem tudok válaszolni. Annyit így is mondhatok, hogy a Valvoline Maxlife fagyálló biztosan jó bele, sőt, még desztillált vízre sincs szükség, ugyanis ez a fagyálló csapvízzel is keverhető, mivel olyan adalékokat tartalmaz, amelyek semlegesítik a csapvíz káros tulajdonságait.

Ha tényleg 6,5 literes a rendszer, akkor viszont sok bele az 5 liter fagyálló-koncentrátum. Nem mindenki tudja, de a fagyálló-koncentrátumok nem hígítatlanul nyújtják a legjobb teljesítményt, azaz nem ekkor a legalacsonyabb a fagyáspontjuk. A legjobb keverési arány a 70% fagyálló-koncentrátum, 30% víz. De nem ezt javaslom, hanem az 50-50%-ot, mert a hazai klimatikus viszonyok között ez bőven elég, és gazdaságosabb, mint a 70/30.

Fékfolyadékból az átlagos töltetmennyiség 0,5 és 1 liter között van, a kapható kiszerelések pedig a 250 ml és az 5 liter között változnak, így arra a kérdésre, hogy elég-e egy flakon, az a válasz, hogy attól függ. Egy biztos: ha marad fékfolyadék, ne tegye el a maradékot, hogy majd jó lesz legközelebbre, ugyanis felbontás után nagyon hamar tönkremegy.

Üdv:

Olajdoki