MaxLife vagy GTX High Mileage?

2009.08.12. 12:22

Kedves Doktor Úr!

1998-as évjáratú Ford Fiestámba keresek olajat. A jármű 130.000 kilométer körül futott eddig, ezért olyan olajakat nézegettem, amelyeket ilyen sokat szaladt autókhoz fejlesztettek ki.
A Castrol és a Valvoline keverékei jó választásnak tűnnek az ár-érték arányuk miatt. Ön melyiket javasolja?
Viszkozitás vonatkozásában mindegy, hogy 10W vagy 15W társul a 40-hez? A típuskönyv 5W-30-as "mixet" javasol, de azt olvastam, hogy sokat járt motorokba érdemes kicsit nagyobb viszkozitásút tölteni…


Köszönettel és üdvözlettel:
Balázs
 
Kedves Balázs!

A Valvoline Maxlife FE 5W-30-as olajat javaslom, mert az áll a legközelebb az eredeti gyári szabványhoz. Bár Ford-jóváhagyása nincs, de ACEA A1-es olaj, ami már majdnem ugyanaz. A „sokat futott motorba vastagabb olaj” beidegződés ellen én sokat küzdök ebben a rovatban. Kizárólag az olajfogyasztást produkáló motoroknál lehet ennek létjogosultsága, ott is csak a nyári viszkozitást szabad emelni. Mivel a Maxlife tömítésregeneráló adalékot is tartalmaz, lehet, hogy még az 5W-30-at sem fogja enni a motor.
Nagyon jó a véleményem a Castrol olajokról is, de 15W-s olajat nem szeretek ajánlani − nagyon kevés kivételtől eltekintve −, mert télen nagyságrendekkel rosszabbul teljesít, mint egy 10W-s vagy 5W-s olaj.

Üdv:

Olajdoki