Na most akkor milyet?

2009.09.25. 12:02

Tisztelt Olajdoktor!

Korábban már fordultam önhöz segítségért azzal kapcsolatban, hogy 2001-es évjáratú S80-as Volvómba milyen motorolajat töltsek. Ön a Shell Helix Ultra 5W40-et és a Valvoline Synpower 5W40 típusú olajat ajánlotta. Úgy döntöttem, hogy a Shell olaját választom, el is indultam, hogy beszerezzem a hivatalos Shell olajkereskedőnél. Mikor mondtam az eladónak, hogy milyen olajat szeretnék, azt mondta, hogy felejtsem el, mert az én autómba nem ACEA A3/B3 minősítésű olaj kell, hanem A5/B5. A Helix Ultra 5W40 helyett pedig Helix Ultra X 0W30 típusút ajánlott. Én bízom az ön szakértelmében, ezért nem bólintottam rá a kereskedő tanácsára, úgy gondoltam, rákérdezek önnél még egyszer a biztonság kedvéért. Maradjak tehát az 5W40-nél, vagy legyen az Ultra X 0W30? Nagy segítség lenne még, ha meg tudná mondani, hány literre van szükség a cseréhez, illetve, hogy ajánlja-e a csere előtt az öblítést? (pl.:Valvoline Engine Flush)

Az autóm pontos adatai: Volvo S80 2.4T (147KW) 2435cm3
Évjárat:2001
Motorkód:B5244T2

Segítségét előre is nagyon köszönöm!


Kedves Érdeklődő!

Ahogy júliusi válaszomban is írtam, 0W30-as olaj az előírás, és ajánlottam is ilyen olajat. Valamint megemlítettem, hogy amennyiben tart az olajfogyasztástól, választhat 5W40-es viszkozitásút is, bár ez nem szerepel a gyártói ajánlásban. A mellett viszont kitartok, hogy ACEA A3 az előírás, amivel nem azt mondom, hogy A5-öt nem használhat, csak azt, hogy a gyártó - ehhez a modellhez - nem követel meg A5-öt.

Összegezve: nyugodtan elfogadhatja a kereskedő ajánlását is, műszakilag az az olaj tökéletesen megfelel. Mivel azonban előző levelében írta, hogy az autó több mint 200 ezer kilométert futott, ezért javaslom, hogy az elején sűrűn ellenőrizze az olajszintet, és készüljön fel arra, hogy esetleg után kell tölteni.
Kb. 5,8 liter olajra van szükség, motoröblítést pedig - ha rendesen cserélve volt mindig az olaj, ahogy kell - nem tartok szükségesnek.

Üdv,

Olajdoki