Nem jár az autó, mégis fogy az olaj

2009.01.02. 10:28

Kedves Olajdoki!

A kérdésem az lenne, hogy 1999-es Rover 414 Si járgányba megfelelő-e vajon a Castrol Magnatec 10W-40 motorolaj? Az olasz nyelvű használatiból kibogarászva jutottam arra a következtetésre, hogy ez talán jó lesz hozzá. Mielőtt azonban a csere megtörténne, a biztonság kedvéért most már tőled is megkérdem, hogy megfelelő-e ez a cucc. Ha esetleg azt is meg tudnád mondani, hogy mennyit nyel be egy cserénél, pazar lenne!

Ja, és még valami. Az autót két hónappal ezelőtt vásároltam, azóta hetente egyszer járattam meg a parkolóban a motort pár percig, km-ben kifejezve szinte semmit nem futott (a jogosítványszerzésnek most értem a végére). A nívópálcát figyelgetve viszont úgy tűnik, hogy közel egy cm-rel megsüllyedt a szint azóta. Csöpögésnek, olajfoltnak viszont semmi nyoma. Álló helyzetben mi okozhatja még az olajszint csökkenését?

Kedves Érdeklődő!

Jó hozzá a Castrol Magnatec 10W-40. 4,5 liter kell belőle.

Normális körülmények között azt mondanám, hogy az olajszint-csökkenésnek a belső tömítetlenség az oka: az olaj belefolyik az üzemanyagba és vele együtt elég, ezért nincs olajfolt. De azért ehhez is jó pár kilométert kellene menni, így itt valószínűleg a mérés volt pontatlan.

Úgy kell helyesen olajszintet mérni, hogy az autóval vízszintes felületen állva a hideg motorból kivesszük a nívópálcát, letöröljük, majd visszatesszük. Ezután ismét kihúzzuk, és az ekkor látható olajszint a valódi. Ha tehát nem hideg motornál mérünk, vagy az autó nem áll vízszintesen, vagy rögtön az első kihúzás eredményét nézzük, akkor nem biztos, hogy helyes eredményt kapunk.

Üdv:

Olajdoki