Nem örül a szerviz a hozott olajnak

2009.01.30. 09:51

Kedves Olajdoki!

Újonnan vásárolt autóm (Peugeot 206 1.4hdi) olajcseréjét 2000 km futásteljesítmény után ajánlották. Kérdésem az lenne, hogy ez kötelező-e, illetve a gyári szervizbe vihetek én a gyárival megegyező minőségű olajat a cseréhez? Ugyanis a szervizzel folytatott beszélgetés során közölték, hogy utasításba adták nekik, hogy hozott anyaggal nem dolgozhatnak, akkor sem, ha a gyárival megegyező minőségű!

Válaszát előre is köszönöm.

Kedves Levélíró!

A márkaszervizek általában hosszú távú szerződéseket kötnek az olajcégekkel, hogy kedvezőbb feltételekkel juthassanak az olajhoz. Nemritkán túl is vállalják magukat, és minden liter olaj eladására szükségük van, hogy teljesítsék a szerződés rájuk eső részét. Ha Ön viszi az olajat, akkor ők ennyivel kevesebbet adnak el, aminek nem örülnek.

Jogilag Ön viheti az olajat, nekik pedig kötelességük azt használni, ha tényleg megfelel az előírásnak. Két eset lehetséges: vagy visszakoznak, ha látják, hogy Ön tisztában van a jogaival és a fogyasztóvédelmet emlegeti, vagy nem. Végigjárhatja ezt az utat, sőt, ki is hívhatja a fogyasztóvédelmet a helyszínre, kérdés, hogy megéri-e?

Az Ön számára talán egyszerűbb megoldás, ha inkább keres egy másik márkaszervizt. Sehol nem örülnek a hozott olajnak, de a törvényt azért sok helyen betartják.

Üdv:

Olajdoki