Nem(csak) az olajtól függ a csereperiódus!

2009.03.13. 09:35

Kedves Olajdoki!

Autómban 5W-50-es motorolajat használok. Hány km után kell cserélni? Mert nekem azt mondták, hogy ezeknek az olajoknak már 25 000 km a csereintervalluma.

Előre is köszönöm válaszát.

Kedves Levélíró!

Gyakori tévhit, hogy az olajcsere sűrűségét a használt olaj minősége vagy viszkozitása határozza meg. Ha egyszerűen szeretnék fogalmazni, akkor azt mondanám, hogy ez nem igaz. A motor gyártója írja elő, hogy: 1. Milyen minőségű olaj kell abba a motorba, 2. Milyen csereperiódus szerint kell cserélni. Ezek után ezt akkor is be kell tartani, ha a minőségi követelményt túlteljesítjük.

Ha bonyolultabban fogalmazok, akkor még hozzáteszem, hogy bizonyos gyártók nem egy olajminőséget írnak elő, hanem többet, amelyek közül az alacsonyabbal „normál” csereperiódust lehet menni, a magasabbal pedig „hosszítottat”.

Tehát ahhoz, hogy meg lehessen mondani, egy olajjal mennyit lehet menni, elengedhetetlenül szükséges tudni, hogy milyen motorba öntjük. Mindig ebből kell kiindulni, utána lehet csak érdemben beszélni a csereperiódusról. Persze csak annyit tudni az olajról, hogy milyen viszkozitású, még akkor is kevés lenne...

Üdv:

Olajdoki