5W-30 vagy 0W-30 kell-e a Merivába?

2009.03.19. 17:19

Kedves Olajdoki!

Eddig a kocsimban ( 2005-ös Meriva 1.4 ) mindig 5W-30-as olaj volt. Mostanában esedékes az újabb csere, és megrendeltem ezt az olajat, majd később telefonon közölték velem, hogy ők sohasem tettek ebbe a típusú Merivába 5W-30-as olajat, csakis 0W-30-at. Így ha továbbra is kitartok emellett, akkor elállnak a cserétől.

Egyébként Castrol Edge 5W-30 típusú olaj kerülne bele, erre mondták, hogy a minősítése ennek nincs megadva szemben a 0-val, de mint kiderült, a legutóbbi szervizkor is ez az 5W-30 került bele. Mivel a 0W-t túl vékonynak mondták, továbbra is az 5W-re szavazok, hisz a motor általában kicsit nagyobb fordulaton van használva.

Mindent összegezve, ha az Edge 5W kerül bele, annak esetlegesen várható valami következménye?

Köszönettel:

Norbi

Kedves Norbi!

A Castrol Edge 5W-30 nem rendelkezik a GM jóváhagyásával, aminek vagy műszaki, vagy üzletpolitikai okai vannak. Hogy a kettő közül melyik, azt csak a Castrol tudná megmondani. A magam részéről csakis azt a terméket választanám, amelyik rendelkezik a megfelelő jóváhagyással, amely jelen esetben az Edge 0W-30.

Annál is inkább, mivel nem értek egyet azzal, hogy a 0W-30 túl vékony lenne. Gondoljuk csak végig: a melegoldali viszkozitása mindkettőnek SAE 30, ami azt jelenti, hogy üzemi hőmérsékleten hasonló sűrűségűek. Hidegen a 0W vékonyabb, mint az 5W, de mindkettő vastagabb annál – igen, még a 0W is –, mint ami a motornak optimális. Csak felmelegedve lesznek optimális vastagságúak. Ezen logika mentén belátható, hogy a 0W-s olaj nem túl vékony, sőt, eleve közelebb áll ahhoz a viszkozitáshoz, amit üzemi hőmérsékleten el kell érnie.

Üdv:

Olajdoki