Honnan tudhatom, hogy jó-e az olcsó olaj?

2009.04.01. 11:03

Kedves Olajdoki!

Hogyan tudom megállapítani egy no name − magát magas követelményeknek megfelelőként hirdető, pl. szintetikus VIP CAR vagy félszintetikus Tesco - olaj valóban megfelel a nagy gyártók (Valvoline, Castrol stb.) által támasztott követelményeknek? Lehet, hogy már a no name olajak között is van jó motorolaj?

Válaszát előre is köszönöm:

László

Kedves László!

Sajnos nem tudja megállapítani. Biztosan van a "no name" olajok között is, ami megfelel a flakonon szereplő szabványoknak, de nincs olyan gazdaságos módszer, amivel ezt a fogyasztó ellenőrizhetné. Ez egyébként szinte minden árucikkre igaz, nemcsak az olajra, ezért vagyunk mi fogyasztók hajlandóak többet fizetni egy jó márkáért, mint egy ismeretlenért. Kevésbé valószínű ugyanis, hogy egy évtizedek óta a piacon levő cég, aki horribilis pénzeket fektetett márkaképének felépítésére, kockára tegye mindezt azzal, hogy rossz minőségű terméket gyárt. Az ilyen kalandok, a haszon gyors zsebre tétele mindig jellemzőbb az ismeretlen, ha úgy tetszik "no name" cégekre, akiknek nincs vesztenivalójuk, és gyorsan el tudnak tűnni. Ráadásul Magyarország ideális táptalajt jelent nekik, mert itt sokkal jellemzőbb a rövidtávú gondolkodás.

Önnek is azt javaslom, mint másoknak, inkább válasszon egy jól csengő olajmárkát, minthogy akár kis eséllyel is valami kétes minőségűbe nyúljon bele.

Üdv:

Olajdoki