Az 5W-30 magas hőmérsékleti teljesítménye

2009.04.06. 14:48

Kedves Olajdoki!

Szeretném megkérdezni, hogy 2003-as 1.5 DCI 82 LE típusú Clióba az alábbi olajok közül melyiket javasolja: Mobil1 5W-50, Mobil1 0W-40, Elf Evolution 5W-40.

Elolvastam a gyári adatokat, és mindkét Mobil1 olaj szinte minden paraméterében "veri"az Elfet (viszkozitás minden hőfokon, folyáspont, lobbanáspont ,sűrűség). Azt is szeretném megkérdezni, hogy miért részesítik előnyben az 5W-30-as olajokat a gyártók, mikor a leírások szerint ez az olaj magas hőfokon lényegesen rosszabb viszkozitással rendelkezik.

Előre is köszönöm:

Csaba

Kedves Csaba!

A Clióhoz mindhárom olaj megfelel, én talán az 5W-40-et választanám, de hangsúlyozom: a többi is jó.

Az 5W-30-as olajokkal kapcsolatos megállapításával vitatkoznék egy kicsit. Nem attól jó egy olaj, hogy a lehető legvastagabb. Az olaj viszkozitása akkor a legjobb, ha a lehető legvékonyabb azok közül, amelyek még képesek a megfelelő olajnyomást biztosítani, és nem vékonyodnak el annyira, hogy fém-fém érintkezés léphessen fel.

Érthetőbben: vegyük számba az összes olyan olajat, amellyel rendben van az olajnyomás, és amely magas üzemi hőmérsékleten is képes fenntartani az olajfilmet, majd válasszuk ezek közül a legvékonyabbat. Ugyanis az olaj vastagsága csak addig a pontig előnyös, ameddig feltétlenül kell, a nyomás és az olajfilm fenntartására. Ezen felül inkább hátrány, ugyanis - a viszkozitás növekedésével - lassul az olaj keringése, és ezáltal a hőelvezetés, valamint a motornak nagyobb ellenállással szemben kell dolgoznia, így nagyobb lesz a fogyasztás. A legtöbb olyan motor, ami kenhető egy 40-es viszkozitású olajjal, kenhető 30-assal is, annál is inkább, mivel a 40-es olaj - főleg ha nem szintetikus - úgyis 30-assá nyíródik a motorban pár ezer kilométer alatt. Tehát egy xW-30-as olaj az esetek többségében valamivel jobb választás, mint egy xW-40-es.

Azért a 40-es olajok használói se keseredjenek el, a különbség nem nagy, az átlagautós nem is feltétlenül veszi észre. Olyan magas motorhőmérséklet pedig, ami kifejezetten egy 50-es olaj használatát indokolná, szinte kizárólag versenykörülmények esetén lép fel.

Üdv:

Olajdoki