Más színű ugyanaz az olaj két dízelautóban

2009.04.15. 10:48

Kedves Olajdoki!

Állandóan olvasom a tanácsaidat, és a következő kérdés fogalmazódott meg bennem:
Miért van az, hogy ugyanaz a motorolaj (Valvoline Durablend 10W-40) két különböző dízelmotorban használva, az egyikben már 100 km alatt elfeketedik, a másikban viszont több ezer km után is világos színű marad? Az egyik egy 1.5 d Saxo, a másik 1.7dti G Astra, a Saxóban 95 ezer km van, az Astrában 130 ezer, és a Saxóba lesz hamar fekete az olaj.

Korábbi tanácsaidban azt olvastam, hogy azért feketedik el az olaj, mert összegyűjti a lebegésben lévő szennyeződéseket, és azt állítottad, hogy az a jó, ha fekete lesz az olaj, mert akkor teszi jól a dolgát. Akkor most mi a helyzet? Ugyanaz az olaj, csak a motor más, és a korszerűbb Astra motorban mégsem lesz fekete az olaj. Talán azzal magyaráznád, hogy korszerűbb az egyik motor? A két autó között 4 év van, a Saxo az öregebb (1997-es). Ha az Astrában nem fekete a motorolaj, az azt jelenti, hogy nem végzi az olaj a feladatát? Mind a két autó motorja át lett öblítve adalékkal olajcsere előtt.

Vagy talán az a válaszod, hogy azért nem fekete az olaj az Astrában, mert a turbó miatt jobb a töltet cseréje a motorban, és talán nincs akkora hőterhelés? Persze azért 12-13 ezer km után már befeketedik az olaj az Astrában is, de nem vészesen. Egyébként egyik autó sem eszi az olajat.

Előre is köszönöm válaszodat.

Tisztelettel:

Béla

Kedves Béla!

Amit korábbi válaszaimban írtam, az általánosságban igaz: az olaj elfeketedik, ha jól teszi a dolgát, és ez nem jelent problémát.

Mindazonáltal nem minden motor egyformán szennyeződik a használat során, ez ugyanis egyszerre függ a használt olajtól, a motor életkorától és a motor típusától. Sőt, az is számíthat, hogy az előző olaj milyen volt: sokkal tisztábbak azok a motorok, amelyek az üzembe helyezéstől kezdve kizárólag szintetikus olajjal vannak feltöltve.

Üdv:

Olajdoki