Nem a márkaszervizben cseréltettem olajat

2009.05.05. 17:18

Kedves Olajdoki!

Bár egy korábbi tanácsában emlékeim szerint csak a GM-nél javasolta a bejáratás utáni olajcserét, én biztos ami biztos alapon, a szalon tanácsára lecseréltettem az 1.8 TSI motoros Skoda olaját 3000 km-nél. Mivel csak egy hét múlva vállalták volna Skodáéknál, Opel szervizben cseréltettem (gondoltam, ez nem haladja meg a képességeiket). A megbeszélt Mobil helyett azonban saját márkás GM olajat (GM Genuine Super Synthetic, Fuel Economy Longlife) töltöttek bele. Az 5W-30 ugyan stimmel, de nincs rajta a VW tanúsítvány (VW 504-00).

Utána égre-földre esküdöztek, hogy ez még jobb is, mint a Mobil (azt mindenesetre el tudom képzelni, hogy az árrésük jobb rajta). Az ACEA A3, B3, B4 kód szerepel rajta, csakúgy, mint a VW által javasolt Castrolon, viszont a VW kód nem. Skoda persze azt mondja, ha nincs rajta a VW kód, akkor nem is jó bele.

Mivel teljesen laikus vagyok, kérnék Öntől egy független megnyugtatást is, hogy megfelel az olaj a TSI motorhoz. Esetleges garanciális fennforgásnál előfordulhat, hogy a nem előírt olaj miatt kötekedni fognak Skodáék?

Válaszát előre köszönöm.

Üdv:

Z

Kedves Z!

Már csak azért is kötekedni fognak, mert nem Skoda márkaszervizbe vitte olajcserére a garanciális időszakban. Az már csak hab a tortán, hogy még az olaj sem jó hozzá. Ahogy írta, nincs meg a szükséges minősítése, ráadásul a GM olajokról amúgy is elég vegyes kép alakult ki itt a rovatban. Amikor a VW 504 szabvány megjelent, a legtöbb olajtársaság új olajat fejlesztett hozzá, amit nem valószínű, hogy megtettek volna, ha más olajjal is lehetne ezt a minőségi szintet teljesíteni. Mivel itt hosszú csereperiódusú olajról van szó, ráadásul garanciális autóról (ha ez után az olajcsere után még annak számít), ezért javaslom, hogy sürgősen cseréltesse le a megfelelő teljesítményszintű olajra.

Üdv:

Olajdoki