Húszéves Clio nem fogyaszt olajat

2009.05.11. 15:27

Kedves Olajdoki!

Sok levelét elolvastam, és mindig valami márkás olajat említ, ha cserélni kell, valamint a természetes olajfogyasztást, ami ezer kilométerenként 2 deci. Az lenne a kérdésem, hogy az én autóm (Renault Clio, 1.4, Weber karbis, 1991-es) miért nem eszi lassan 20 évesen (óra szerint 220 ezer km, bár ez csak vicc lehet) az olajat. Sosem volt benne márkás olaj, sokszor kapott tescós Vip Car olajat, valamint sokak szerint gagyi Q8-at.Ez egy különleges darab vagy már egyáltalán nem tudnak autót gyártani?

Kedves Levélíró!

Gratulálok az olajat nem fogyasztó autójához. Ez körülbelül olyan, mint az ember egészsége: van, akinek tovább megmarad, van, aki már fiatalon sokat betegeskedik. De: ne keverjük össze az olajfogyasztást és az olajminőséget. Egy olaj minőségét nem azon lehet lemérni, hogy mennyire eszi az autó. Sőt! A kettő között nincs is összefüggés. Az olajfogyasztás okai lehetnek: a tömítések rossz állapota, a nehéz lábbal való vezetés, a túl alacsony viszkozitású olaj használata, a nehéz üzemi körülmények stb. Az, hogy az olaj milyen minőségű alapolajból készült, hogy mennyire korszerű és minőségi a felhasznált adalékcsomag, nem az olajfogyasztásban fog visszaköszönni, hanem abban, hogy milyen állapotú és milyen üzembiztosságú lesz a motor évek múlva.

Eddig sem állítottam, és most sem állítom, hogy aki nem márkás olajat használ, annak törvényszerűen rosszabb állapotú lesz a motorja, csak azt, hogy nagyobb ennek a kockázata. Megint csak az egészséggel példálózva: nem minden dohányos beteg, de köztudott, hogy bizonyos betegségek náluk nagyobb arányban fordulnak elő. Az Ön motorja elvileg rendben van. Azért mondom, hogy elvileg, mert eddig ugyan nem romlott el, de nem tudhatja, hogy mennyi benne a lerakódás, és mikor nyújtja be kamatostól a számlát, ha eddig nem minőségi olajat használt.

Egyébként a Q8-at egyáltalán nem tartom gagyinak.

Üdv:

Olajdoki