Korfüggő olajok?

2010.04.12. 10:14

Helló Doki!

Annak idején eléggé elterjedt nézet volt, hogy 0W-40 olajat csak új vagy max. néhány ezret futott autóba szabad tölteni. Utána néhány évig 5W-40, majd kb. 5 éves kortól 10W-40 olaj kell a motornak. 10 éves kor felett mehet a 15W-s, hígabbnak nincs igazán értelme.

Az lenne a kérdésem, hogy azóta a motorok változtak ekkorát, vagy már akkor is rosszul adták az instrukciókat (jelzem, a szakszervizek is!) a hozzáértők.

Ha viszont így van, akkor ma miért van még egyáltalán forgalomban 15W-40-es olaj?

üdv: ZoLL

Kedves Zoll!

Több oka is van a paradigmaváltásnak. Az egyik ok, hogy elég nagy káosz van a fejekben a viszkozitási osztályok pontos jelentésével kapcsolatban, még a szervizekben is. Sokan úgy gondolták, gondolják, hogy az a tény, hogy egy motor olajfogyasztását vissza lehet fogni egy vastagabb olajjal, az azt jelenti, hogy akkor töltsünk bele 0W helyett 5W-t, aztán 10W-t stb., mert ezek egyre vastagabbak. Csakhogy az olaj vastagsága nem állandó, sőt. Egy 10W40-es olaj például -25 fokon akár 7000 mPa*s viszkozitású is lehet, míg 100 fokon (ami leginkább hasonlít egy üzemmeleg motor hőmérsékletéhez) legfeljebb 16,3 mm2/s (azaz kb. 14 mPa*s) (l. a SAE J 300-as táblázatot). Ha azt mondjuk, hogy a motor azért eszi az olajat, mert az vékony, akkor mikor fogja enni? Akkor, amikor az olaj hideg és sűrű vagy akkor amikor forró és vékony? Nyilvánvalóan az utóbbi esetben.

Az olajfogyasztás visszafogásán kívül van-e más indoka, amiért magasabb téli viszkozitási osztályú olajat ajánlanak a régebbi motorokhoz? Véleményem szerint nincs. Ugyanis ahogy a motor melegszik, a viszkozitás csökken. És ez a jó, hiszen az olaj üzemi hőmérsékleten lesz a legoptimálisabb a feladatai ellátására. Mivel még a legalacsonyabb téli viszkozitási osztály, a 0W is jóval magasabb viszkozitást jelent (6200 mPa*s, -35 fokon), mint amekkora az ideális a motor számára, ezért az alacsonyabb téli viszkozitású olaj használata csak annyit jelent, hogy az olajnak "rövidebb utat" kell megtennie, amíg eléri az ideális viszkozitást. Merthogy eleve vékonyabb. De jelenti-e ez azt, hogy amikor az üzemi hőmérsékletet eléri, akkor vékonyabb lesz, mint a másik, mondjuk az 10W-s olaj? Nem. Ugyanis az, hogy üzemi hőmérsékleten milyen vastag, azt a melegoldali viszkozitás dönti el, nem pedig a téli.

Több okot ígértem. A másik ok az, hogy régen a szintetikus olajok (a 0W és 5W olajok általában szintetikusak) nem igazán voltak barátságosak a tömítésekhez, így azok kiszáradását eredményezték. Nem a motorok változtak meg, hanem a mai szintetikus olajok már olyan adalékokat tartalmaznak, amelyek nem károsítják a tömítéseket.

Feltehetjük a kérdést másképp is: hogy anyagilag van-e értelme az alacsonyabb téli viszkozitási osztályú olajok használatának. Innen nézve már van igazság az Ön által leírtakban. Egy 0W-s vagy 5W-s olaj használata egy értékét vesztett, sokéves használt autó esetén nem biztos, hogy kifizetődő. Nem mintha nem védene jobban az olaj, de ha azt nézzük, hogy egy 10W40-es olaj is majdnem biztosan ugyanúgy megvédi a motort élete végéig, akkor anyagilag nehéz megindokolni egy drágább olaj használatát. Egy nagy értékű autó esetén vagy akkor, ha a tulajdonos a műszaki biztonságot fontosabbnak tartja, mint az ár/érték arányt, akkor kortól függetlenül érdemes alacsony téli viszkozitású, szintetikus olajat használni.

És hogy miért van még 15W40-es olaj? Pont azért, mert az a legolcsóbb. Csak egy dolog változott: azóta a 10W40-es olajok is nagyon olcsóak lettek, így a legjobb ár/érték arányú választást már ők jelentik, és nem a 15W40-es olajok. Magyarország klimatikus viszonyait figyelembe véve a 10W és a 15W között van akkora különbség, hogy a 10W által elérhető jobb téli teljesítmény miatt megérje azt a kis pluszköltséget. Ráadásul a 10W40-es olajok jellemzően félszintetikus bázisúak, a 15W40-esek pedig ásványiak, így nem csak viszkozitásban, hanem tartósságban is különbség van köztük az előbbiek javára.

Üdv,
Olajdoki