2010.04.17. 14:58

Tisztelt Olajdoki!

Mitsubishi Lancer 1995 1.6 (4G92) autóm van. Lenne néhány kérdésem kenőanyagokkal kapcsolatban. Eddig motorolajnak Castrol Magnatec 10W-40et használtam. Váltanék 5W-40-re (semmi olajfogyasztást/fogyást nem tapasztaltam) ugyanebből a márkából, de azt hallottam valakitől, hogy a Q8 Excel 5W-40 jobb olaj. Beleönthetem ezt a Q8-at a motorba? Más forrásból a Magnatecről azt hallottam, hogy már nem fejleszt. Szeretném végre a helyére tenni ezt a kérdést, mert én jó olajnak tartom a Castrolt, persze nem látok bele mélyen a dologba. Másik kérdésem a hajtóműolaj. A Valvoline 75W-90-es jó lesz bele? A viszkozitás és a minősítés (API GL-4) is megfelel a gyár által előírtaknak. Más szempont nem számít? Az autó manuális váltóval szerelt (F5M22).

Elnézést, ha hosszúra sikerült. Remélem, választ tud adni kérdéseimre.

Előre is köszönöm!
Balázs

Kedves Balázs!

A Magnatec termékcsaládban csak félszintetikus olajokat talál, viszkozitástól függetlenül. Rémlik valami, hogy a Castrol magyar oldalán valahol teljesen szintetikus szerepel, de az angol nyelvű oldalon helyesen „synthetic-technology”-nak, azaz félszintetikusnak nevezik, úgyhogy a magyar megfogalmazás szerintem fordítási hiba.

Üdv,
Olajdoki

Nagyon köszönöm a választ. Annyit még hozzátennék, hogy a Castrolból az 5W-40-es is teljesen szintetikus (tudtommal). Abban nem voltam biztos, hogy Castrolt vagy Q8-at tölthetek-e nyugodt szívvel a motorba. De megkaptam a választ, úgyhogy még egyszer köszönöm szépen!

Balázs

Kedves Balázs!

Mindkét olaj megfelel az autó elvárásainak. Különbség azért van köztük: a Q8 Excel 5W40 jobb minőségű, mert szintetikus, míg a Castrol Magnatec csak félszintetikus. A váltóolaj kiválasztásánál gyakorlatilag az a két szempont számít, amit Ön is említett (viszkozitás és API minősítés). A Valvoline Durablend GL-4 75W90 megfelel.

Üdv,
Olajdoki