Az előírt olaj drága. Van alternatíva?

2010.06.14. 10:12

Tisztelt Olajdoki!

Segítségedet kérem Renault Laguna Grandtourom (év: 1996 cm³, 1998, kW: 84, motorkód:F3RJ728) váltóolaj választásához. A gépkönyvében elf gyártmányú tranself TRX 75W-80-at (adatlapján API GL-4+ Super High Performance: SHP besorolás szerepel) ír elő. Ez az olaj nehezen elérhető és rendkívül drága, 2000 Ft belőle 0,5 liter, ráadásul 3,1 literes feltöltési adatot találtam egy „olajos" honlapon, ez így elég húzós lenne. Kérlek, segíts megfelelő alternatívát találnom!

Köszönettel: Németh Ákos

Kedves Ákos!

Javaslom, hogy szorítsd össze a fogad és fizesd ki a drága olajat, ha szeretnéd hosszú távon üzembiztos állapotban tudni a váltódat. Olyan speciális konstrukcióról van szó ugyanis, ahol egyszerre vannak jelen a korrózióra érzékeny sárgaréz szinkrongyűrűk és a GL-5-ös adalékszintet megkövetelő extrém nyomás. Normál GL-5-ös olaj használata viszont kizárva, ugyanis az olyan korrozív adalékokat tartalmaz, ami árt a sárgaréznek. Így hát ha sikerülne is más márkájú olajjal kiváltanod, az sem lenne olcsóbb, mert az ilyen olajat minden olajtársaság méregdrágán adja.

Amúgy a pontosítás kedvéért: az én adataim szerint Tranself TRJ kell a váltóba (ez összhangban van a motorkódban szereplő RJ-vel is), a TRX - ennél a típusnál – a differenciálműbe való.

Üdv,
Olajdoki