Alternatív hűtőfolyadék Toyotába

2011.02.03. 10:21

Tisztelt Olajdoktor !

A gyári muszaki eloírás szerint eljött az ideje a hutofolyadék cseréjének. Az eredeti Toyota fagyálló azonban igen drága, szeretném más, de megfeleo minoségu folyadékkal pótolni. A gyári instrukció az alábbi képpen hangzik: "Kizárólag Toyota Super Long Life Coolant típusú, vagy ezzel egyenértéku, etilén-glikol alapú, alkohol-, szilikát-, nitrit és bórsavmentes, hibrid szerves-sav hutofolyadékot használjon." A szervízek már csak az eredetit ajánlják. A "probléma" az, hogy a japán folyadékok valami miatt tartalmaznak foszfátot is. Ehhez hasonlót csak a Valvoline gyárt (Zerex Asian Vehicle Antifreeze Coolant), az viszont nálunk nem kapható. Ezzel kapcsolatban két kérdésem lenne:

1. Biztos, hogy olyan nagy szüksége van a japán motoroknak a foszfátra is, vagy nyugodtan használhatók a korszeru európai szerves-sav folyadékok?

2. Ha igen, akkor melyiket ajánlja? Liqui Moly, Castrol, EVOX Premium, stb.

Elore is köszönöm megtisztelo válaszát: Csaba, Bp.

Kedves Csaba!

1. Hibrid szerves-sav hűtőfolyadék (azaz HOAT) használható. Nem keverendő össze a "sima" OAT-tal.
2. Ilyen például az itthon is kapható Valvoline Maxlife Antifreeze.

Üdv,

Olajdoki

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.