Motoröblítőt használjak-e?

2011.03.21. 10:51

Van egy 2003-as Kalosom, 80 000 km-rel. Olajcsereérett lesz a közeljövőben. Láttam a boltokban motoröblítőt, amit olajcsere előtt javasolnak. Kérdésem a következő lenne: érdemes-e használni? Lehet-e káros hatása? A használat után nem marad vissza a motorban? Esetleg mi a tapasztalat felőle.

Segítségét elore is köszönöm!

Péter

Kedves Péter!

A motoröblítő használatának is megvan a helye: olyankor érdemes betölteni, ha elhanyagolt motorról van szó, esetleg kimaradt egy olajcsere, vagy mondjuk véletlenül nem motorolaj lett betöltve. Egy normálisan karbantartott, nem is olyan sokat futott autónál, mint például ez a Kalos, nincs rá szükség.

Káros hatása lehet, de nem jellemző. Az egyik ilyen hatás igazából már a múlté: régebben léteztek olyan motoröblítők, amelyek nem voltak teljesen kompatibilisek a tömítésekkel, és károsították azokat. A mai korszerű termékek nem ilyenek. A másik veszély azokat a motorokat fenyegeti, amelyekben annyi a lerakódás, hogy részben az akadályozza meg például az olajszivárgást. Ilyenkor a szennyeződések feloldása járhat azzal, hogy külső vagy belső tömítetlenség, és így olajfogyasztás lép fel. Valójában persze ilyenkor nem a motoröblítő okozza a kárt, csak felszínre hoz egy olyan problémát, ami eddig rejtve volt.

--
Üdv,

Olajdoki