És ha Fordban van a PDTDI?

2011.04.11. 14:34

Szia Olajdoki,

egy számomra roppant kellemetlen témával kapcsolatban keresnélek. A napokban olajcserére vittem az autómat ( Ford Galaxy 2005-ös 1.9 pdtdi 115LE   110ezer km)az általam jó megítélésnek örvendõ szerelõmhöz. Korábban egyeztettem vele, hogy az olajat én viszem, és jelezte is hogy ezzel nincs semmi gond. Amikor kivettem az autóból az olajat ( Castrol Edge 5W 30  VW 504 00/50700  VW 503 01 ) nyomban jelezte hogy ez nem ebbe az autóba való. Persze rögtön összerezzent a lábam és az általa ajánlott gyári VW dobozos olaj került az autóba. Szeretnék biztos lenni benne hogy én tévedtem, mert eddig nagyon bíztam benne. Tény az is ugyanakkor, hogy tavaly amikor vittem neki a Castrol olajat akkor 5W 40 edge TurboDiesel VW 502 00/ 505 01 került bele, és ezzel nem volt semmi baja. Szeretnék tiszta vizet önteni a pohárba és megtudni hogy melyik való ebbe a motorba. Elõre is nagyon köszönöm a segítséget.

Üdvözlettel,

Gábor

Kedves Gábor!

A hivatalos előírás a Ford M2C917-A szabványnak megfelelő olaj. A szerelő valószínűleg azért találta megfelelőnek az Edge Turbo Diesel 5W40 olajat, mert az rendelkezik ezzel a Ford jóváhagyással. Az Edge 5W30 viszont semmilyen Ford specifikációnak nem felel meg. Ettől függetlenül, műszaki tartalmát tekintve az olaj tudja azt, amire ennek a motornak szüksége van, lévén hogy ez egy PD TDi motor, és ugyanez a motor a Volkswagenekben használható VW 507.00-nak megfelelő olajjal. Lehet, hogy ezt a szerelő nem tudta, viszont azt tudta, hogy VW 505.01-nek megfelelő olaj is használható, és ezért töltötte be VW gyári olajat.

--
Üdv,

Olajdoki

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.