Dízel BMW-be csak BMW-olajat?

2011.06.17. 11:21

Kedves Olajdoki,

Érdeklődnék, hogy egy 2002-ben gyártott BMW 525d-be milyen olajat ajánlana. Mindenképp teljesen szintetikus, longlife 04 olajat fogok venni, a kérdés, hogy milyen viszkozitásút.

0W-30, 5W-30 vagy 0W-40?

Mik ezeknek az előnyeik, hátrányaik egymáshoz képest?

Most 0W-40 van benne, kb. 12 000 km alatt fél litert kellett utántölteni. Időnként dinamikusan is meghajtom, de nagyrészt 120-140-nel csorgunk vele autópályán.

üdv,

Áron

Kedves Áron!

Magam részéről maradnék a 0W40-es viszkozitásnál, tekintettel az autó korára és a jelenleg tapasztalt olajfogyasztásra. Az előny-hátrány kérdésre válaszolva: lényegi, az üzemeltetés szempontjából fontos különbség nincs. A 0W jobban véd a hidegindításkori kopástól, mint az 5W, de a gyakorlatban mindkettő bőven elegendő védelmet biztosít. A 30-as meleg oldali viszkozitás jobb hőelvezetést és alacsonyabb üzemanyag-fogyasztást (kb. 1%-kal) biztosít, de már öregedő tömítések és kopottabb motorok esetén növelheti az olajfogyasztást. Ahogy azt Ön is leszűrte: a BMW szabvány és a szintetikus alapolaj fontosabb tényezők, mint az egyes viszkozitás-változatok közötti különbség.

Üdv, Olajdoki

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.